4 en 5 mei : Herdenken en vieren in Zuidland

Stilstaan bij 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei 2020.

Helaas kunnen de activiteiten op ons dorp onder de huidige omstandigheden geen doorgang vinden. Dit jaar worden 4 en 5 mei thuis herdacht en gevierd.

 • 4 mei: Herdenken
  • Vlag halfstok
   Het vlaggenprotocol is dit jaar in verband met de corona-crisis aangepast. Het Comité ‘40-‘45, afdeling Zuidland en de Oranjevereniging Zuidland roepen de bewoners op om gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.
  • Taptoesignaal
   Helaas dus geen herdenking bij het monument dit jaar. Wel zal om kwart voor acht ’s avonds de klok worden geluid. Vanaf twee minuten voor acht klinkt het taptoesignaal vanuit de kerktoren. Het taptoesignaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. In Zuidland geeft trompettist Pascal van de Velde het taptoesignaal. Pascal is geen onbekende in de muziekwereld; hij werkt zo’n veertig tot vijftig keer per jaar mee aan koorconcerten in heel Nederland en hij speelde in de musical “Anastasia” in het Circustheater in Scheveningen.
  • Twee minuten stilte
   Na het taptoesignaal volgen de twee minuten stilte. Aansluitend zal Pascal het Wilhelmus laten klinken.
  • Kranslegging (en online terug te kijken)
   Er heeft een kranslegging vanuit Gemeente Nissewaard plaatsgevonden in Spijkenisse en Zuidland waarvan een opname is gemaakt.
  • Een nieuw Wilhelmus (vanuit de Vlasbloem)
   De kinderen van de Vlasbloem hadden een lied ingestudeerd om te zingen bij de Dodenherdenking. Dat lied is nu ook online beschikbaar (te horen en te zien).

 

 • 5 mei: Vieren
  • Vlag uithangen
   Iedereen mag de gehele dag de nationale driekleur uithangen.
  • Klappen voor 75 jaar vrijheid
   Iets voor acht uur ’s avonds klinkt vanuit de kerktoren de bekende melodie van Soldaat van Oranje.
   Om acht uur zullen vijf minuten de kerkklokken worden geluid. Niet alleen om stil te staan bij het effect dat corona op ons heeft, maar vooral ook om stil te staan bij 75 jaar bevrijding. Het zou fantastisch zijn als aansluitend door alle bewoners van Zuidland en omgeving twee minuten wordt geklapt, als teken van verbondenheid met elkaar en waardering voor alle zorgmedewerkers. Op deze manier kan toch worden stilgestaan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, vijfenzeventig jaar geleden, bij de veteranen en al die mensen die juist door wat zij hebben meegemaakt nu extra kwetsbaar zijn.
  • We’ll meet again
   We sluiten af met de muziek van We’ll meet again, de klassieker die tijdens de oorlog werd gezongen door Vera Lynn.