Programma Koningsdag

KONINGSDAG
ZATERDAG 27 APRIL: 

*** Aangepast programma!

Schema activiteiten:

Ochtendprogramma

08:00 uur – Verzamelen op de Breedstraat voor de ingang van ’s Lands Hof. Inleveren tekeningen, ophalen deelnamenummer versierde optocht en kaartje voor een leuke prijs, op te halen na het  kindertheater

08:30 uur – Onder muzikale begeleiding met versierde fiets, kar, skelter, enz. in optocht naar de muziektent op de Ring

08:45 uur – Aubade op de Ring met de burgemeester, onder muzikale begeleiding

09:15 – 09:45 uur – Versierde optocht gaat verder door Zuidland met het korps

09:45 – 10:00 uur – Inrichten kramen voor de vrijmarkt

***Let op: locatie gewijzigd naar de Sporthal De Drenkwaard

09:45 – 10:30 uur – Kindertheater in de Dorpskerk voor kinderen van 2 t/m 8 jaar. Na afloop gaan de kinderen met het korps naar De Drenkwaard, waar zij een traktatie krijgen en met het verkregen kaartje kan daar een envelop worden getrokken voor een leuke prijs.

10:00 – 11:15 uur – Optredens popkoor Sparkling uit Heenvliet op het podium in de sporthal.

10:00 – 10:30 uur – Verzamelen voor Oranje Jeugdfietstocht(8 tot en met circa 14 jaar) op de Breedstraat, waarna het peloton naar de sporthal rijdt. Aldaar zal het officiële startsein worden gegeven. Finish is op de Breedstraat.

10:30 – 11:15 uur – Oranje jeugdfietstocht door de mooie polders van Zuidland (ca. 20 km)

10:00 – 12:00 uur – In en nabij de sporthal vinden de Kinder-, Sport- en HobbyMarkt, springkussen (tot 21:00 uur), schminken, dansoptredens, brandweerspel en bezichtiging van (oude leger)voertuigen plaats. Prijzen zijn op te halen bij de promotiekraam van de Oranjevereniging (in de sporthal).

10:00 – 14:00 uur – JeugdPlein (Drenkwaard), met chillhoek, Panna Knock-Out Toernooi, Fortnite GameEvent en andere jeugdactiviteiten. Leeftijdscategorie deelname panna- en gametoernooi: van groep 8 tot en met 18 jaar

11:00 – 12:00 uur – Muziekworkshop Kleine Trompetter/Wilhelmina nabij de Kindermarkt

 

Middagprogramma

11:30 – 13:30 uur – Oranje volwassenenracefietstochtdoor Voorne-Putten (circa 55 km). Verzamelen op de Breedstraat, in peloton naar de Drenkwaard waar het officiële startsein wordt gegeven. Finish is op de Breedstraat.

12:00 – 14:00 uur – het JeugdPlein met het Panna Toernooi en Fortnite Event gaan nog even door in de sporthal.

12:00 – 12:45 uur – Orgelspel met feestelijke oranje getinte meezingliederen in de Dorpskerk (onder voorbehoud)

12:45 – 13:45 uur – Optreden Kleine Trompetter/Wilhelmina bij de sporthal (eventueel start iets later)

13:30 – 15:30 uur – Kinderactiviteiten bij ‘s Lands Bolletje

14:00 – 16:00 uur – Zeskamp op het parkeerterrein van de sporthal

14:00 – 16:00 uur – Oranjebingo 60-plussers in Bernissesteyn, met muzikale omlijsting en een hapje en drankje. Leden gratis entree, niet-leden € 5,00

15:00 – 16:00 uur – ‘Keep them Rolling’ showt hun vloot aan legertrucks

 

Avondprogramma       

16:00 – 23:00 uur – ‘Muziek op het Benêen’ vindt plaats in de grote zaal van de Drenkwaard

Verdere toelichting activiteiten

Let op, alleen ter informatie, bovenstaande programma is het het actuele programma!

8:00 – Pracht & Praal

Koningsdag start vroeg. Om acht uur kunnen alle kinderen een vlaggetje, een deelnamenummer voor de versierde optocht en een kaartje voor het envelop-trekken ophalen op de Breedstraat bij de ingang van winkelcentrum Slandshof. Ouders, verzorgers en kinderen gaan rond half negen met hun versierde fietsen, steps, karren en skelters samen met de Jeugd Rijnmond-band in optocht naar de Ring voor de aubade. Een jury beoordeelt hier al de mooiste, origineelste deelnemers. Het is dus verstandig om het deelnemers-nummer zichtbaar bij je te dragen. Zowel voor als tijdens de optocht. Wie de kleurplaat die op school is verkregen nog niet heeft ingeleverd, kan dit nog altijd doen bij de kraam van de Oranjevereniging op het plein van de Breedstraat.

8:45 – Aubade

De nieuwe burgemeester, Foort van Oosten, en popkoor Sparkling uit Heenvliet wachten de versierde optocht op de Ring op. Daar zal zoals
ieder jaar gebruikelijk is de aubade plaatsvinden. Sparkling en de Jeugd
Rijnmondband zorgen voor de muziek van deze zanghulde aan de
koning. Tijdens de aubade treedt de burgemeester als vertegenwoordiger van de koning op.

9:15 – Versierde optocht

Na de aubade, rond kwart over negen, geeft de burgemeester het officiële startsein voor de versierde optocht. Dan gaat de optocht samen met de Jeugd Rijnmondband verder. Na een half uur komt de stoet aan bij de Dorpskerk aan de Kerkstraat, waar de prijswinnaars van de optocht meteen bekend worden gemaakt. Route: Ring, Dorpsstraat, Willemstraat, Pr. Bernardstraat, Verlorenkost, Raadhuisstraat, Groen van Prinstererlaan, Dr. W. Dreesstraat, Molendijk, Ring.

9:45 – Bang Mannetje in de Dorpskerk

In de Dorpskerk wacht een Bang Mannetje de kinderen van twee tot en met acht jaar op. Bang Mannetje is voor alles bang: bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, bang om iets te zeggen als iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje, maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en heks in het wilde woeste woud trotseren. Maar lukt het hem om de toverboom te vinden? Volg een dag uit het leven van Bang Mannetje in deze muzikale en komische voorstelling die heel herkenbaar is voor iedereen die wel eens bang is. De voorstelling duurt maximaal drie kwartier, maar het is raadzaam om al eerder aanwezig te zijn om de kinderen op te vangen. Tijdens de voorstelling is het voor de kinderen fijn als de aanwezige ouders en verzorgers meeluisteren met de voorstelling. Na afloop is er iets te drinken en een koekje.

10:30 – Enveloppen aan de lijn

Bij de kerk staat een ballonnenboog met een lijn waar enveloppen aan
hangen. Na het theater in de Dorpskerk kunnen de kinderen een envelop trekken. In de enveloppen zit een nummertje, waar je een prijs mee kunt winnen. En het mooie is, iedereen heeft altijd prijs! De prijs kan na afloop afgehaald worden. Diegenen die ’s ochtends niet in de gelegenheid waren om een kaartje op te halen voor het envelop trekken, kunnen dit alsnog doen bij de OVZ kraam.

10:00 – Centrum toneel voor Vrijmarkt

De vrijmarkt is voor veel deelnemers hét moment om van de spullen op zolder af te komen. Tijdens de markt worden alle verzamelde spullen en prullen, maar ook lekkernijen aangeboden voor een schappelijk prijsje: speelgoed en spelletjes, koek en limonade en zelfs huisraad. Vanaf kwart voor tien kan iedereen beginnen met het inrichten van zijn of haar kraam. De  gezelligste, mooiste, leukste of meest originele kraam wint een prijs. Daarnaast zijn er tijdens de vrijmarkt, tot verder in de middag, nog andere activiteiten op het dorp. Van schminken, muziek maken en springen op het springkussen  tot het altijd weer hilarische brandweerspel en verschillende sportfestiviteiten. De markt duurt tot ongeveer twaalf uur.  Voor meer informatie over de vrijmarkt, maar ook voor het inschrijven, kan iedereen terecht bij op de basisscholen, maar ook bij marktmeester Patrick de Jong, 06 – 83 17 15 77, of per e-mail: secretariaat@ovzuidland.nl.

10:00-13:45 – Bijzondere concerten in de Dorpskerk en op de Breedstraat

Het dameskoor Sparkling uit Heenvliet zingt op twee momenten in
de ochtend van Koningsdag het dak eraf op de Breedstraat. Van tien tot half elf en kwart voor elf tot kwart over elf zingen zij Engels- en Nederlandstalige liedjes. Het zangspel gaat vervolgens van twaalf tot ongeveer kwart voor een in de Dorpskerk over in een orgelspel met meezingliederen onder leiding van Marry Van Bergeijk. Dorpsgenoten stelden een programma samen van aloude Nederlandse volksliederen. Wie kent niet het lied ‘In een blauw geruite kiel’ of ‘Waar de blanke top der duinen’? En natuurlijk wordt ook het Wilhelmus gezongen. Samen. Met jong en oud. Want zingen bindt. En dat is toch de bedoeling op Koningsdag. En natuurlijk zal de Kleine Trompetter/Wilhelmina niet ontbreken. Vanaf elf uur laten de KTW-Kids van zich horen en ‘s middags vanaf kwart voor een treden zij op met het hele orkest op op de Breedstraat.

10:00-12:00 – Sport- en Hobby Markt

Tijdens de vrijmarkt tonen de plaatselijke (sport)verenigingen – van
zangverenigingen tot bal-sportclubs en van muziekkorps tot scouting – hun sport of hobby. Zien en meedoen is het motto, natuurlijk met de intentie om zo veel mogelijk mensen te laten sporten. Zo geeft onder andere GrapeFine verschillende optredens en geeft de Kleine Trompetter/ Wilhelmina van elf tot twaalf een muziekworkshop, waarin kinderen in korte tijd op een heel eigentijdse manier de basisbeginselen leren. De snelle auto’s van Breederland staan er weer en er zijn Oost-Europese legerauto’s van de Spreewalders te bezichtigen op de Ring. En dat is nog maar een greep uit het uitgebreide programma.

10:00-14:00 – Jeugdplein geeft jongeren de ruimte tijdens Koningsdag

Het plein bij de Dorpskerk aan de Kerkstraat en de Savornin Lohmanstraat wordt dit jaar een jeugdplein, bomvol met activiteiten. Met name voor tieners. Denk maar aan het Fortnite Event of Panna-toernooi. En er is zelfs een hoekje waar je lekker onderuit gezakt kunt chillen. Oranjevereniging Zuidland organiseert het jeugdplein samen met de gemeente Nissewaard. High Five, een gemeentelijk team, heeft tot doel inwoners te helpen zichzelf te ontplooien. Ze roept daarvoor onder meer de hulp in van stichting JOZ. Deze stichting wil jongeren in de wijken stimuleren om in hun vrije tijd actief en zinvol bezig te zijn. Zo organiseert zij bijvoorbeeld sportevenementen.
Daarbij proberen de medewerkers jongeren te verleiden om zelf ideeën aan te dragen. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat JOZ met de jongeren in gesprek over hun interesses en talenten. Daarnaast organiseert JOZ de meeste activiteiten samen met andere buurtbewoners, verenigingen, sportclubs en dorpshuizen. Dat moet ervoor zorgen dat zo’n activiteit voor de jeugd een positief effect heeft op de hele buurt. De Oranjevereniging richt tijdens Koningsdag samen met het jongeren-organisatiebureau een heuse huiskamer in op het terrein van Radio Trijselaar. En dan is er ook nog eens een Panna- en een Fortnite-toernooi.

10:00 en 11:30 – Tweemaal fietsen door de mooie polders

Zuidland en omgeving is een walhalla voor wielrenners. Er komen dan ook veel wielrenners vandaan. Zelfs professionals. Denk aan Chantal Blaak, Maarten den Bakker, maar ook bijvoorbeeld de zussen Stougje. Daarom organiseert de Oranjevereniging twee fietstochten tijdens Koningsdag.

10:30 – Start Oranje Jeugdracefietstocht

Voor de jeugdige racefietsers van acht tot en met circa vijftien jaar is er op Koningsdag een oranje jeugdfietstocht door de polders van Zuidland opgezet. Tussen tien en half elf verzamelen de jeugdrenners en -rensters zich op de Breedstraat. Daar voorziet lokale fietsheld Maarten den Bakker en enkele strijdmakkers van weleer de jeugd van tips en tricks om de top te bereiken. Om half elf start de 20 kilometer lange tocht. PRC Delta verleent haar medewerking en tijdens de tocht rijden voorrijders mee voor de veiligheid. Rond elf uur komen de fietsers weer terug. Let op: helm is verplicht.

11:30 – Start Oranje fietstocht

In de middag start de pelotonstocht met voorrijders voor een nieuwe route over Voorne-Putten. Deze tocht voor wielrenners is ongeveer 60 kilometer lang en gaat naar alle uithoeken van Voorne-Putten. Start en finish is in Zuidland op de Breedstraat. Alle lokale en niet-lokale jeugdige en volwassen fietshelden worden uitgenodigd om de verjaardag van onze Koning in stijl te komen vieren door in tenue op de fiets mee te gaan. Aanmelden voor beide
tochten kan via Deko Bikesport of de Oranjevereniging Zuidland. Meedoen kan alleen met een racefiets. Een helm is verplicht. Deelname is gratis. Ondanks dat er (motor-)begeleiding meerijdt, blijft meedoen voor eigen risico van de deelnemer. Deko Bikesport zal tijdens de rit met een reepje voor de nodige energie zorgen en na afloop versterkt ’s Lands Bakkie de rest van de inwendige mens. De deelnemers ontvangen hiervoor een gratis consumptiebon.

13:30-15:30 – Workshop Lekkernij Maken

Samen met The Beeckerie kunnen kinderen van alle leeftijden bij ’s Lands Bolletje tussen half twee en half vier iets knutselen. Ondertussen kunnen hun ouders, verzorgers en andere bezoekers van Koningsdag op vertoon van de lidmaatschapskaart een ijsje voor een speciale Oranjeprijs kopen.

14:00-16:00 – ZES-kamp

De Zeskamp op de Breedstraat is vernieuwd. Natuurlijk ontbreken de hilarische spellen ‘waterdragers’, ‘parapluhangen’ en ‘kruiwagen lopen’ niet. De zeephelling is er ook, maar dan wel in een nieuw jasje. Het duel op de waterbak is ook aangepast. Het fietsen tegen de klok is een nieuw element. Het moet de Zeskamp nog spannender maken.

14:00-16:00 – Oranje-Bingo

De bingo in zaal ’t Spui van Bernissesteyn, waar onder het genot van een hapje en een drankje en met muzikale omlijsting in vier rondes wordt gestreden om de mooiste prijzen, wordt altijd druk bezocht. De vrijwilligers van de vereniging
en van Bernissesteyn leggen samen met Ria van Dijk de zestigplussers in de watten, zodat zij alleen maar oog hoeven te hebben voor de getallen op het bord en hun bingokaart. Entree voor niet-leden bedraagt vijf euro.

15:00-16:00 – Keep Them ROLLING

Na een route over het eiland arriveren de leden van Keep Them Rolling met hun voertuigen tijdens Koningsdag rond drie uur op de Ring in Zuidland.

De vereniging restaureert en onderhoud militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De leden en donateurs bezitten landelijk 3.000 volledig gerestaureerde legervoertuigen, waaronder fi etsen, motoren, jeep trucks, pantserwagens en tanks.