Nationale Herdenking

Nationale Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook dit jaar.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar als thema voor de herdenking ‘Vrijheid deel je met elkaar’. In Nederland genieten we een bijna onbeperkte vrijheid om te doen en laten wat we willen, en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. De vrijheden van de een kunnen immers de onvrijheden van de ander betekenen. Het is belangrijk voorzichtig en afgewogen om te gaan met de vrijheden die er zijn – of het nu gaat om kiesrecht, consumptiegedrag, vrijheid van meningsuiting of de vrijheden van de ander.

Dit jaar vindt de voor iedereen toegankelijke dodenherdenking weer plaats bij het monument aan de Kerkstraat vanaf kwart voor acht. Muziekvereniging De Kleine Trompetter / Wilhelmina en de Scouting Bernisse verlenen hun  medewerking.

Voorafgaand aan de plechtigheid bij het monument vindt een stille tocht plaats. Deze vertrekt om kwart voor acht vanaf B&B de Hartewens op de Ring en gaat via Dorpsstraat en Ring naar het monument in de Kerkstraat. Daar zal, na het blazen van de Taptoe, om acht uur twee  minuten stilte in acht worden genomen, gevolgd door het spelen en zingen van het Wilhelmus. Daarna wordt een krans gelegd door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van het comité 40-45 Zuidland, en bloemen door vertegenwoordigers van de jong en oud en de diverse verenigingen.

U wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze herdenking!